Dag 4 Wenen

We zijn halfweg onze reis, en vandaag is een rustdag voor ons. ’s Morgens trekken we richting de Gasometers. Een gebouwencomplex die bestaat uit 4 heringerichte gasopslagtanks. Elke tank werd ontworpen door een andere architect: Jean Nouvel voor gasometer A – Coop Himmelbau voor gasometer B – Manfred Wehdorn voor gasometer C en Wilhelm Holzbauer voor gasometer D.

We hebben in de namiddag om 15u onze afspraak in de University of Applied Arts, en dat geeft ons een vrije middag! We besluiten het natuurhistorisch museum te bezoeken. Het is een prachtig gebouw, met op de facade telkens een beeldhouwwerk dat een bepaald werelddeel voorstelt. Het museum herbergt een schat aan fossielen, gesteentes, opgezette dieren, enz.

Na ons bezoek eten we een traditionele Weense braadworst uit een kraampje in het park! Want uiteraard kan dit ook niet aan onze reis ontbreken!


Om 15u verwelkomt Anna Gulinska ons in haar campus van de University of Applied Arts Vienna. De opleiding architectuur is een masteropleiding en is helemaal anders dan de opleiding die wij kennen. Bij het inschrijven moeten studenten kiezen tussen 3 ateliers: studio Sejima (o.l.v. Kazuya Sejima), studio Lynn (o.l.v. Greg Lynn) of studio Rashid (o.l.v. Hani Rashid). De studenten blijven gedurende 3 jaar samenwerken in de studio. Ze werken tijdens deze 3 jaar ook samen aan projecten. Er is geen strikt onderscheid tussen de jaren, met uitzondering van de competenties die ze aan het einde van de rit moeten behalen. Doorheen het jaar wordt er van hen verwacht te werken aan deze competenties die voor hen als doelstelling staan. Ze leren in de ateliers dus niet enkel van hun lectoren en professoren, maar ook van elkaar. Tijdens de rondleiding komen we ook in de ateliers zelf. De ruimtes zijn open en flexibel en worden ingedeeld zoals de studenten het zelf willen. Elke studio heeft ook een eigen kitchenette waar studenten kunnen koken.

Ondanks het feit dat het vakantie is zitten de ruimtes nog aardig vol. Dit komt, volgens Anna, omdat de open sfeer in de ateliers de studenten aantrekt om hier te werken. Studenten blijven liever wat langer hangen en werken onder elkaar dan alleen op kot te zitten werken aan een project. Bovendien wordt er zeer veel met maquettes gewerkt, waardoor het handiger is een ruimte te hebben waar deze projecten kunnen blijven staan. Er wordt ook dikwijls meegedaan aan wedstrijden. Sommige projecten worden hierdoor ook effectief gerealiseerd! Na de rondleiding geeft Anna ons nog de verschillende publicaties mee die de school al op de markt heeft gebracht m.b.t. hun architectuuropleiding. Ze raadt ons ook nog aan om eens in het hoofdgebouw te passeren, aangezien dit net is gerenoveerd.
Het gerenoveerde gebouw is een duidelijk voorbeeld van hoe er in Wenen architecturaal moet gewerkt worden. Het centrum van wenen bestaat uit verschillende paleizen en oude monumentale gebouwen. Deze mogen niet zomaar plat gesmeten worden, en dus worden ze steeds herbestemd en gerenoveerd, zonder afbreuk te doen aan de pracht en praal die wenen te bieden heeft. Het resultaat is een prachtig paleis in barok/classicistische stijl aan buitenzijde, en een hypermodern gebouw met behoudt van de marmeren trappenhallen aan de binnenzijde.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *