Dag 5 Wenen

Vandaag een iets sportievere dag! Het wordt schitterend en super warm weer. In de voormiddag maken we tijd voor een fietstocht in Kaisermühlen en langst de Donau. Daar bezoeken we eerst de Franz von Assisi Kirche, een kerk in Rijnlands-romaanse stijl, en een eerder bescheiden interieur in vergelijking met de verschillende kerken die we reeds bezochten.

De volgende stop is de campus voor economie en handel van de Universiteit Wien. Het centrale gebouw en bibliotheek is van de hand van Zaha Hadid en duidelijk herkenbaar. Hier zijn we ook even binnen geweest. Het speciale aan dit gebouw is dat je zelfs binnen het gevoel hebt dat je buiten staat, op een open plein, omringd door moderne gebouwen. Elk lokaal heeft de uitstraling van een nieuw gebouw, met eigen façade. Het faculteitsgebouw is het meest opvallende op de campus. Het gebouw heeft een regenbooggevel en is afgewerkt met houten planken. Het werd ontworpen door de Londense CRABstudio. De executive acadamy is een modern grijs tetris-achtig gebouw met een zeer speelse plaatsing van ramen. Dit gebouw werd ontworpen door NO.MAD. Het leven op de campus intrigeert ons wel, en doet ons dromen naar internationale opleidingen in verre bestemmingen. Jammer dat wij in België (of Brugge) niet over een dergelijke campus beschikken!


Normaal staat dan de Donautoren op ons programma, maar we beginnen wat krap te worden in tijd. Na wat research ontdekken we dat de toren open is tot 23u30 ’s avonds, waardoor we ‘s avonds een zicht kunnen hebben op Vienna by night! We besluiten dus eerst naar het Stift Kloster Neuburg te trekken, dat een half uurtje buiten het centrum ligt met de trein.
Het klooster ligt boven op de berg, vandaar onze sportieve dag! Eenmaal nemen we eerst een kijkje in de kerk en kapel. Dan is het hoog tijd om wat verfrissing op te zoeken en besluiten we een gegidste tour te nemen in de wijnkelders van het klooster. Stift Kloster Neuburg is een van de oudste wijnbrouwers in Oostenrijk en heeft een heel grote variëteit witte, rosé, rode en schuimwijnen. Daarnaast produceren ze ook verschillende soorten vruchten- en appelsappen van het fruit uit hun boomgaarden. Een proeverij overhaalt ons om ook zelf enkele flessen terug huiswaarts te nemen (als die maar in onze koffer passen!).

Na het avondmaal op ons appartement, trekken we terug de stad in. Tijd om even af te koelen in het subtropisch zwembad! 2u lang pootjebaden, zwemmen, van de glijbaan, nog eens van de glijbaan, lekker meedrijven in de stroming en ontspannen in het bubbelbad. Het is 22u als we het zwembad verlaten en richting de Donau toren vertrekken.

De Donau oren ligt in het midden van een park aan de andere kant van de donau. Gelukkig is de weg door het park goed verlicht, want voor de rest is alles pikdonken en we weten niet hoe veilig de Weense parken zijn ‘s nachts! Bij de receptie van de toren worden we even scheef bekeken. Het combinatieticket dat we kochten in het klooster hadden ze hier nog nooit eerder gezien. De meneer aan de balie wist wel dat het bestond, maar nog nooit eerder had iemand hier effectief mee afgekomen! Daarna met de lift (gelukkig!) naar het 18e verdiep. Zelfs de lift was al een spektakel op zich! Op de deuntjes van mission impossible zie je hoe de lift met glazen plafond in razend tempo naar boven wordt getrokken. In een mum van tijd staan we op het uitzichtplatform met zich op Wenen.

Bovenin de toren heb je nog 2 extra niveaus boven het platform: 1 met een café en 1 met een restaurant. We besluiten nog iets te gaan drinken, maar het café is gesloten en we worden naar het restaurant verwezen. Daar stonden we toch even alle 4 voor een heuse verrassing. Het restaurant draait! In ongeveer een half uurtje tijd draait het restaurant volledig om zijn as, en krijg je dus een 360° panorama terwijl je gewoon blijft zitten, en kan genieten van een glaasje bubbels vanuit het Stift Kloster Neuberg! SCHITTERENDE ERVARING!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *